top of page

Ceremonies & uitvaartwensen
voor mensen

handen vasthouden

Bijzondere ceremonies op maat voor afscheid

Er waait gelukkig een positieve wind door het uitvaartlandschap, één die het afscheid bijzonder maakt en écht op maat werkt van je wensen.

Graag maak ik het moeilijke mee mooier. De tijd dat een uitvaart alleen kon doorgaan in een kerk is al lang voorbij. Op vandaag kiest men zelf de plek waar je dierbare zich goed voelde. Dit kan zowel in de eigen tuin zijn, je stamcafé, de kantine van een sportbeweging, een feestzaal, een bos, … noem maar op. Kies wat goed voelt, daar komt het op neer. Wat klopt voor jou en voor degene die overleden is.


‘k Noem mezelf graag een verhalenverteller, spreker, vormgever en bied graag hulp. Het verhaal vorm geven, verwonderen en raken met woorden, dit vanuit mijn hart en ziel. Het mag iets losmaken bij de mensen, iets die nog even positief blijft nazinderen. Dit hoeft dus niet met de klassieke structuren of teksten, al is dat helemaal ok als je dat wel wenst.


Elk levensverhaal is uniek en anders.

shutterstock_1906749244-min.jpg

Hoe ik afscheidsceremonies help creëren

Doordat ik persoonlijk en op maat werk start dit telkens met een gesprek bij jullie thuis. Ik kom naar je toe, met een luisterend oor en onafhankelijk advies. Graag breng ik structuur in de chaos en help ik om jullie gedachten, gevoelens en wensen te ordenen.
Ik ga voor een moment dat zowel waardevol is voor jullie, maar eveneens past bij wie de overledene was. In het gesprek stel ik vooral veel vragen en neem ik de tijd om te luisteren.
Wat zijn jullie wensen? Wie willen jullie graag aan het woord laten? Hoe verbinden we jullie getuigenissen tot één geheel? Hoelang wensen jullie dat de dienst duurt? Welke muziek wensen jullie?
 
Na ons gesprek schrijf ik alle teksten uit, bereid ik de ceremonie inhoudelijk voor en neem ik contact op met iedereen die een bijdrage zal leveren aan het grotere geheel. Ik puzzel met woorden en zinnen, tot ik voel dat het de juiste toon zet en de kern raakt. Tijdens de ceremonie spreek ik alles op een gepaste, warme en serene manier aan elkaar. Ik verbind tot een mooi geheel, lees, herlees en schrap tot het “goed” voelt. Pas wanneer het ook voor jullie goed voelt zijn we klaar voor het afscheid.

Willen jullie ook hulp bij de aankleding van de ceremonie? Bij het zoeken naar de juiste partners voor bloemen, drukwerk, muziek, locatie, catering, … dan help ik graag.

 

Troostwoord brengt pure verhalen en luistert aandachtig naar wie jullie zijn. Ik ga hierbij voor een warm contact en gesprek in alle vertrouwen. Niets is zo belangrijk als het aanvoelen van wat jullie wensen en wat de overledene voor jullie betekende. Laat dat meevoelen nu één van mijn sterktes zijn. Elk levensverhaal is uniek en verdient een aanpak op maat. Het resultaat is een afscheidsmoment waarbij de juiste woorden op het juiste moment komen.


Tijdens het afscheid ben ik in de eerste plaats het vertrouwde gezicht dat ervoor zorgt dat de ceremonie sereen verloop zoals jullie verwachten. Graag neem ik ook over als plots iemand door teveel emoties overmand wordt. Mijn stem zet ik in op een gemoedelijke en oprechte manier. Op welke manier de dood ook komt, het verlies is moeilijk te aanvaarden voor degenen die achterblijven.

Kleine rituelen

Ook in de dagen tussen overlijden en de afscheidsdienst zijn er kleine rituelen die het afscheid zachter kunnen maken. Herinneringen ophalen naast de overledene,  verhalen vertellen, gewoon samen zijn, een brief schrijven om mee te geven in de kist, samen koffie drinken, mee naar het crematorium gaan, zelf een lijkwade maken of  versieren, de kist schilderen, of zelf een kist maken,...

Ook hier kan Troostwoord samen met jullie zoeken naar woorden, beelden en vormen die passend zijn.

Herinneringsplechtigheid

Sommige mensen halen warmte uit een herinneringsplechtigheid, ook hier kan ik jullie mee helpen. Zowel voor het schrijven als voortbrengen van het moment.

Er is geen haast

Neem de tijd die je nodig hebt. Misschien wil je eerst even alleen bij de overledene zijn. Of misschien wil je graag mensen rondom jou. 
Doe vooral wat goed en juist voelt. Contacteer Troostwoord als je er klaar voor bent. We spreken samen af wat er verder moet gebeuren.
Op jouw tempo en ritme.
 
Meestal is er een week tussen het overlijden en de uitvaart. Maar als je dat wil, kan het ook langer of korter. Niets moet. Neem tijd en ruimte om afscheid te nemen van de overledene, om de afscheidsdienst vorm te geven.
 
Kies je voor crematie?  Dan kan je zoveel tijd nemen als je wil om een afscheidsmoment te organiseren. Er is geen termijn tussen een overlijden en begrafenis opgesteld in het Vlaams decreet. Opgelet: Er zijn steden of gemeenten die wél regels opleggen over het begraven of cremeren op een bepaalde termijn.

Bos
bottom of page