top of page

Ceremonies & uitvaartwensen
voor je (huis)dier

Een afscheidsceremonie voor je (huis)dier

Als je in België opzoekwerk verricht naar een ceremonie voor huisdieren dan wordt de term vaak misbruikt. Er wordt gesproken over een ceremonie terwijl dat vaak alleen je geliefde dier is dat ergens opgebaard ligt waar je afscheid van kan nemen voor hij/zij naar de crematie wordt gebracht.
Troostwoord staat in voor een persoonlijk afscheid op maat voor je geliefde (huis)dier, een échte ceremonie dus.
Dat betekent, helemaal op maat van hoe jij dat wenst en wat je dier leuk vond. Of het nu gaat om honden, katten, paarden, muizen, ezels, konijnen,…ze kunnen je maatje zijn, je
beste vriend, je steun en toeverlaat.

Voor veel mensen is de band met hun geliefde huisdier in vele opzichten sterker, zuiverder en intiemer dan bijvoorbeeld met mensen. Als dat wegvalt is dat enorm zwaar.


Het verlies van een geliefd dier is niet anders dan het verlies van een geliefd persoon. Je rouwt om het verlies van iemand waarmee je een diepe connectie voelt. Elk dier is evengoed iemand van wie je houdt en iemand met een eigen persoonlijkheid, een eigen gevoeligheid en karakter. Net zoals de mens is geen enkel dier hetzelfde.


Je hoeft geen zonderling te zijn of wereldvreemd om immens veel pijn en verdriet te voelen bij het overlijden van je geliefde dier. De bijzondere band met een dier is soms niet makkelijk vatbaar in woorden.

Maar laat net daar Troostwoord je bij helpen.


Graag maak ik het moeilijke mee mooier. Je kiest zelf de plek waar je (huis)dier zich goed voelde. Dit kan zowel in de eigen tuin zijn, een favoriete hondenweide of stal, naast het mandje, aan zee , een bos, … noem maar op. Kies wat goed voelt, daar komt het op neer. Wat klopt voor jou en voor je dier die overleden is.
‘k Noem mezelf graag een verhalenverteller, spreker, vormgever en bied graag hulp.
Het verhaal vorm geven, verwonderen en raken met woorden. Dit vanuit mijn hart en ziel.
Het mag iets losmaken, iets die nog even positief blijft nazinderen.


Elk levensverhaal is uniek en anders.

shutterstock_1030440019.jpg

Hoe ik afscheidsceremonies help creëren

Hoe moeilijk ook, ik wil er graag voor jullie zijn. Doordat ik persoonlijk en op maat werk start dit telkens met een gesprek bij jullie thuis. Ik kom naar je toe, met een luisterend oor en onafhankelijk advies. Graag breng ik structuur in de chaos en help ik om jullie gedachten, gevoelens en wensen te ordenen. Ik ga voor een moment dat zowel waardevol is voor jullie, maar eveneens past bij hoe je dier was. In het gesprek stel ik een aantal vragen en neem ik de tijd om te luisteren.
Wat zijn jullie wensen? Wie willen jullie graag aan het woord laten? Hoe verbinden we jullie getuigenissen tot één geheel? Hoelang wensen jullie dat de dienst duurt? Welke muziek wensen jullie?
 
Na ons gesprek schrijf ik alle teksten uit, bereid ik de ceremonie inhoudelijk voor en neem ik contact op met iedereen die een bijdrage zal leveren aan het grotere geheel. Ik puzzel met woorden en zinnen, tot ik voel dat het de juiste toon zet en de kern raakt. Tijdens de ceremonie spreek ik alles op een gepaste, warme en serene manier aan elkaar. Ik verbind tot een mooi geheel, lees, herlees en
schrap tot het “goed” voelt. Pas wanneer het ook voor jullie goed voelt zijn we klaar voor het afscheid.

Willen jullie ook hulp bij de aankleding van de ceremonie? Bij het zoeken naar de juiste partners voor bloemen, drukwerk, muziek, locatie, catering, … help ik graag. Hier zijn ceremonies voor dieren dus niet anders in dan voor mensen. Troostwoord brengt pure verhalen en luistert aandachtig naar wie jullie zijn. Ik ga hierbij voor een warm contact en gesprek in alle vertrouwen. Niets is zo belangrijk als het aanvoelen van wat jullie wensen en wat het dier voor jullie betekende. Laat dat meevoelen nu één van mijn sterktes zijn. Elk levensverhaal is uniek en verdient een aanpak op maat. Het resultaat is een afscheidsmoment waarbij de juiste woorden op het juiste moment komen. Tijdens het afscheid ben ik in de eerste plaats het vertrouwde gezicht dat ervoor zorgt dat de
ceremonie sereen verloop zoals jullie verwachten. Graag neem ik ook over als plots iemand door teveel emoties overmand wordt.
Mijn stem zet ik in op een gemoedelijke en oprechte manier. Op welke manier de dood ook komt, het verlies is moeilijk te aanvaarden voor degenen die achterblijven.

Kleine rituelen

Ook in de dagen tussen overlijden en de afscheidsdienst zijn er kleine rituelen die het afscheid zachter kunnen maken. Herinneringen ophalen naast je dier,  verhalen vertellen, gewoon samen zijn, een brief schrijven om mee te geven in de kist of voor crematie, samen koffie drinken, mee naar het crematorium gaan, zelf een lijkwade maken of  versieren, de kist schilderen, of zelf een kist maken ... 

Ook hier kan Troostwoord samen met jullie zoeken naar woorden, beelden en vormen die passend zijn.

Planten en aardewerk

Herinneringsplechtigheid

Sommige mensen halen warmte uit een herinneringsplechtigheid, ook hier kan ik jullie mee helpen. Zowel voor het schrijven als voortbrengen van het moment.

bottom of page