top of page

Je eigen afscheid organiseren

Een afscheidsceremonie zoals jij het later zelf wil

Stilstaan bij je eigen afscheid. De dood hoort bij het leven, iedereen weet dit maar toch is het moeilijk om erbij stil te staan. Heel vaak doen we dat pas wanneer het echt niet anders kan. Wat als jij de regie in handen neemt? Dan zet je onmacht en verdriet om in rust en vertrouwen. Als je weet dat het einde dichterbij komt…


Graag maak ik tijd om vooruit te kijken en help ik bij het creëren van een plan voor een ceremonie zoals jij die zelf wil. Mensen die ziek zijn of weten dat hun afscheid nabij is kunnen samen met mij hun ceremonie helemaal uitwerken op maat.


Waarom zou het taboe zijn om al na te denken over je eigen afscheid? Ook al is dat misschien nog ver weg? Veel keuzes kan je op voorhand maken.

 

Mijn mama die kanker had, koos al haar muziek zorgvuldig uit, had gezegd hoe ze begraven wilde worden. Voor de tekst zei ze: “ dat zal jij wel in orde brengen, ik heb er alle vertrouwen in.” Maar de rest koos ze zelf, ze zei zelfs welke bloemen ze wou en welke niet en dat was helemaal prima. Het maakt het zelfs makkelijker voor degene die achterblijven. Je ontzorgt hen al een stuk en op die manier weten ze dat het helemaal zal doorgaan zoals jij het zelf wou.


Troostwoord luistert naar jouw verhaal. Hoe je dit tot op vandaag beleefd hebt en hoe je het verder wil beleven. Samen schrijven we het vervolg van je leven. We zetten op papier hoe jij het ziet. Welk afscheid wens jij en hoe wil jij het vormgeven? Bij welke locatie voel jij je goed?
Misschien wil je zelfs al een foto of meerdere foto’s uitkiezen voor het afscheid of jouw overlijdensbericht. Niets zegt trouwens dat dit op de klassieke manier moet. Welke gasten wil je er graag bij? Welke teksten wil je horen? Misschien heb je al een idee over je kist of urne, of wil je net iets helemaal anders?


Bijsturen kan altijd, ondertussen brengt vooruit denken rust.
Met ruimte voor woorden en stilte… alles kan bij Troostwoord.

Vrouw in tuin
bottom of page