top of page

Wanneer Moederdag pijn doet. (verlies kind - verlies mama)

We worden de laatste weken weer overspoeld met bedrijven die reclame maken voor het kopen van moederdaggeschenken.

Voor sommigen is elke confrontatie met dergelijke reclame snoeihard. Want velen zijn hun mama kwijt, maar ook omgekeerd zijn er mama's hun kinderen kwijt en dat is voor de meeste mensen nog pijnlijker. Want je eigen kind afgeven, dat is niet wat we voor ogen hebben. Iedereen droomt ervan dat je als mama eerder moet gaan dan je eigen kind...

Het gemis is er altijd, er is een gat. Het verdriet zal je op den duur niet meer elke dag inhalen en je kan normaal functioneren maar op zo'n dagen is het extra pijnlijk.

Mijn visie is dat je als naaste vooral steun en troost kan bieden op zo'n dag. Een berichtje sturen, laten weten dat je eraan denkt kan het hart al goed verwarmen en wat helpen.

Enig kind of nog broertjes of zusjes maakt geen verschil in het verdriet helaas.

Erken vooral het verlies, want mama blijf je voor altijd. De meeste moeders willen er ook graag eens over praten, schenk hen die gelegenheid.

Het ene jaar gaat het prima en het andere jaar zit je in zak en as. Dat is oké, voel wat je voelt.


Idem voor mensen die hun mama verloren.


Ikzelf zal voor bloemen zorgen en een brief schrijven naar mama en die bij haar leggen. (een deel van haar as staat in een urn bij ons). Maar iedereen gaat er anders mee om.


Tips om die dag toch vlot door te komen?

- Doe die dag vooral waar jij je goed bij voelt!

- Schrijf hem/haar een brief of kaartje.

- Spreek af met familie of vrienden om de gedachten te verzetten.

- Uit je gevoelens en praat erover.


Voor kinderen die hun mama kwijt zijn kan het helpen om een ballon aan het graf te hangen, bloemen te plaatsen, een kaars te branden. Eigenlijk kan alles. Zolang het kind het wil en er zich goed bij voelt.


Voor mama's en gezinnen met een sterrenkindje kan een symbolisch gebaar ook helpen. Een koesterplekje maken zoals jij het wil. Iets wat je kocht, een kaars, iets anders... Neem de tijd die nodig is voor jezelf en je gezin.


Als ode aan mijn mama krijgt ze hier een ereplaatsje:

Love you Christientje, voor altijd in mijn hart.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page